چرا بلوک سبک تبلکس؟!
تاریخچه بتن سبک اتوکلاو شده
بتن سبک گازی اتوکلاو شده (AAC) در دهه ۱۹۲۰میلادی برای نخستین بار توسط دکتر یوهان الکس اریکسون استادیار انستیتو تکنولوژی استکهلم در كشور سوئد اختراع و توليد گرديد. انگيزه توليد آن محافظت از جنگل ها و دستيابی به مصالحی با خواص چوب نظير سبكی، عايق حرارتی ، قابليت برش و شكل دادن و در مقابل بدون معايب چوب مانند قابليت اشتعال ، پوسیدگی ، تخریب توسط موریانه و … بود. پس از آن در سال ۱۹۴۵در مسیر تکامل این کالا ، مبتکران آلمانی طرز برش آن را کشف کردند و با دستیابی به این فناوری تولید انبوه آن شروع شد تا اینکه در سال ،۱۹۵۸به تأیید و تصویب استاندارد آلمان(DIN)سید. از سال ۱۹۶۰به دلیل مقرون به صرفه بودن
ساخت و ساز با این مصالح، دانشمندان آلمان به فکر مقاوم سازی آن افتادند و در روند این پیشرفت ، در سال ۱۹۷۷این مصالح به صورت نر و ماده با برش های دقیق، مشکلات
ساختمان سازی را به حداقل رساندند.
از سال ۱۹۸۷با تولید قطعات بزرگ این کالا ، در زمان ساخت و ساز انقلابی پدید آمده و زمان ساخت بسیار تقلیل یافت و از سال ۱۹۹۴با پژوهش ها و تحقیقات جدید، میزان مقاومت و سبکی این محصول به حد کمال رسید
مزایای استفاده از بلوک سبک تبلکس در صنعت ساختمان سازی
سبک و مقاوم
سبک سازی ساختمان یکی از دغدغه های اصلی کشورهای زلزله خیز مانند ایران است. سبک سازی ساختمان با استفاده از بلوک های تبلکس از طریق كاهش ۳۰درصدی وزن اسكلت ساختمان و همچنین ۲۵درصد ملات مصرفی هنگام نصب ، علاوه بر كم شدن نيروهاي مخرب زلزله منجر به کاهش هزینه ها به میزان ۳۰درصد می گردد. علت سبکی این محصول ساختار متخلخلی است که در بتن تشکیل دهنده آن ایجاد شده، طوری که ۸۰درصد هوای داخل ملات اولیه حفظ می شود و دانسیته را به کمتر از ۵۰۰کیلوگرم بر مترمکعب می رساند.
مقاوم در برابر آتش
مقاومت در برابر آتش بر مبنای تعداد ساعتی که مصالح می توانند آتش استاندارد را تحمل کنند بیان گردیده و به آن درجه آتشپادی (UL) گفته می شود و یکی از سخت ترین استانداردهای موجود ساختمانی است.بلوک های تبلکس از عملکرد مناسبی در برابر آتش برخوردار است که یکی ازدلایل اصلی آن مقاومت بالا در برابر انتقال حرارت بدلیل استفاده از در مواداولیه مصرفی غیر قابل اشتعال می باشد. یکی از مواد اولیه اصلی مورداستفاده سیلیس می باشد. سیلیس دمای ذوب را به شدت بالا می برد و درمقابل حرارت، همانند عایق عمل می کند ، طوری که سرعت عبور حرارت در این نوع بلوک تقریبا ۳سانتیمتر در ساعت می باشد.
عایق صوتی
آلودگی صوتی در زندگی ماشينی و شهرهای بزرگ موجب سلب آسايش انسان شده است. بنابراین باید مصالحی در ساخت و سازها مورد استفاده قرار گیرند که منجر به كاهش آلودگی صوتی در ساختمانهاي اداری، آموزشی، بهداشتی ، مسکونی و مراکز تفریحی گردد، زيرا كنترل نوفه )صداي ناخواسته) در ساختمان تأثير زيادی بر سلامتی و حفظ آرامش ساكنان دارد.بلوک های ، AACبه دلیل ساختار مولکولی و نحوه پخش خلل و فرج موجود در آن ها، به شدت جاذب صوت بوده و با کاهش ۵۰دسیبل از شدت صوت در استاندارد ASTMدر رده عایق های (بسیار خوب) طبقه بندی شده اند .
صرفه جویی
عايق های حرارتی شامل مصالحی هستند كه انتقال گرما و سرما را از محيطی به محيط ديگر به طور مؤثر كاهش داده و در ساختمان، در ديوارهای محيطی كه مستقيما با هوای آزاد بيرون در تماس هستند، بااهميت تر از تيغه های داخلی می باشند. بلوک های تبلکس، به دلیل دارا بودن تعداد زیادی سلول مملو از هوا، خاصیت عایق مناسبی در برابر حرارت دارند. ضریب انتقال حرارت این نوع بتن در حدود ۱۰درصد بتن معمولی است. همچنین مقاومت حرارتی دیوار ساخته شده با این محصول در حدود ۳برابر مقاومت دیوارهای مشابه از جنس بلوک سفالی است.
سرعت در اجرا
با توجه به وزن کم، سهولت و دقت اتصال بین بلوک ها و حذف برخی از کارها، از جمله اندود کردن اولیه روی دیوارها، سرعت اجرای بنا با این روش تا ۳برابر افزایش می یابد. بلوک های تبلکس به راحتی برش، اصلاح و شکل دهی می شوند، همچنین به آسانی پیچ و میخ در آن قرار گرفته و اجازه ایجاد مسیر با قطر بسیار کم برای مجراهای الکترونیکی و لوله کشی فراهم می کند. این انعطاف پذیری باعث نصب، طراحی، ساخت و تنظیمات آسان در کلیه زمینه های ساخت می شود و یک ویژگی حائز اهمیت است.
سازگار با محیط زیست
عدم استفاده از خاك رس در توليد بلوک تبلکس: باتوجه به اينكه خاك رس بيشتر برای توليد محصولات كشاورزی، باغ ها و كشتزارها مناسب است، استفاده از اين محصول از تخريب بی رويه ی خاک و مصرف نابه جاي آن جلوگيری می كند.
– ايجاد نشدن نخاله ی ساختمانی: استفاده از ساير محصولات سنتی حجم قابل توجهی نخاله ساختمانی ايجاد می كند كه علاوه بر اتلاف هزيــنه و زمان به محيط زيست نيز آسيب می رساند.
– كاهش آلودگی هوا: به دليل بالا بودن مقاومت حرارتی و درپی آن، كاهش مصرف سوخت برای سرمايش و گرمايش ساختمان، از آلودگي هوا تاحد زيادی جلوگيری می شود.